Mobiliteitsplannen

Iedereen weet er wel iets vanaf: verkeer! Er wordt vaak gesproken over de vele verkeersonveilige situaties in ‘ons dorp’ of  ‘de stad’. Opmerkingen zoals: ‘hier wordt veel te snel gereden… Daar zijn te weinig parkeerplaatsen… Op die straat is het levensgevaarlijk om te fietsen of over te steken…’ worden vaak gemaakt. Bij de overheid (zowel gewestelijk als gemeentelijk) zijn deze signalen en klachten bekend en worstelt men vaak met de vraag hoe bepaalde situaties kunnen worden verbeterd. Om zo goed mogelijk in te spelen op ruimtelijke ontwikkelingen en diverse belangen, creëren overheden sinds enkele decennia beleidsplannen om richting te geven aan de ontwikkelingen en de aanpak van knelpunten. Voor verkeerskundige aangelegenheden worden dergelijke ambities vaak vastgelegd in een zogenaamd Mobiliteitsplan.

Wat is een mobiliteitsplan?

Een mobiliteitsplan is doorgaans een verkeerskundig beleidsdocument waarin diverse ambities worden benoemd. Vaak komt dit neer op het oplossen van belangrijke knelpunten of het nastreven van bepaalde doelstellingen. Over het algemeen worden mobiliteitsplannen opgesteld met de volgende doelstellingen: het verbeteren van de leefbaarheid, het zorgen voor een goed ondernemersklimaat, zich gezond en veilig verplaatsen binnen de gemeente en goede mobiliteit voor iedereen.

Hoe komt een mobiliteitsplan tot stand?

Aan de hand van een grondige analyse wordt op detailniveau duidelijk waar de knelpunten zich bevinden. Daarnaast wordt duidelijk waar aandacht nodig is om diverse situaties te verbeteren. Neem bijvoorbeeld een stads- of dorpskern met veel landbouwverkeer op de weg. Gezien de grootte van de voertuigen zorgt dit regelmatig voor onveiligheid en overlast. Door middel van een degelijke onderbouwing met feiten en cijfers, in combinatie met erkenning van en draagvlak voor het probleem, worden doelen gesteld en acties benoemd die leiden tot verbetering van de situatie.

Wat is de uitkomst van een mobiliteitsplan?

De concrete uitkomst van een mobiliteitsplan zou in dit voorbeeld kunnen zijn dat doorgaande wegen door de kern ‘ongeschikt’ worden gemaakt voor grote voertuigen. In ruil daarvoor wordt een realistische en goed begaanbare route voor de landbouwers rond de kern gefaciliteerd.

Op deze manier wordt tegemoetgekomen aan de doelstellingen: verbeteren van de leefbaarheid, zorgen voor een goed ondernemersklimaat, zich gezond en veilig verplaatsen binnen de gemeente en goede mobiliteit voor iedereen. Naast landbouwverkeer kan ook gedacht worden aan de aanpak op het gebied van fietsers en voetgangers, autoverkeer, vrachtverkeer en openbaar vervoer. Al deze thema’s/modaliteiten dragen individueel bij aan de gestelde ambities. Een combinatie is echter ook vaak goed denkbaar.

Ambities in deze mobiliteitsplannen hebben meestal betrekking op de lange(re) termijn; de resultaten van alle acties en uitvoeringen zijn vaak niet direct merkbaar. Zodra alle puzzelstukjes na een aantal jaren op hun plaats gevallen zijn, wordt een merkbare verbetering zichtbaar. Doelen zijn behaald en men komt dichter bij de gestelde ambities.

Meer informatie?

Contact opnemen