Uitdaging
De gemeente Beernem had, wegens tijdsgebrek, enkele jaren achterstand met het updaten van alle verkeersborden in de verkeersbordendatabank van de Vlaamse overheid. Dit is een handige tool om precies te kunnen zien waar verkeersborden staan in de realiteit. Op die manier heeft de gemeente een duidelijk overzicht van alle verkeersborden en is handig om te controleren of alles volgens de wegcode is uitgevoerd. Daarnaast kan de verkeersbordendatabank vanaf 2025 gelinkt worden aan het IRGN voor het opstellen van een Aanvullend Reglement. Grenspaal12 voerde voor de gemeente Beernem een inventarisatieronde en controle van de volledige databank uit zodat de databank weer helemaal up-to-date is.

Aanpak
Tijdens een meerdaagse inventarisatieronde werden alle verkeersborden op gemeentewegen gescreend. De verkeersborden werden gecontroleerd op kwaliteit en of ze juist waren binnen de verkeerssituatie volgens de wegcode. Daarnaast werd er gekeken of de verkeersborden correct geregistreerd waren in de verkeersbordendatabank van de Vlaamse Overheid. Indien dit niet het geval was, werd er een nieuwe registratie gemaakt in de databank met de correcte situatie in de praktijk.

Resultaat
Het resultaat is een volledig up-to-date versie van de verkeersbordendatabank in Beernem. De databank komt nu volledig overeen met de werkelijkheid. Hierdoor kan er telkens worden teruggevallen op de databank als er discussies of onzekerheden zijn over een verkeersbord. Daarnaast is het nu ook eenvoudiger om een Aanvullend Reglement op te stellen door het gebruik van de verkeersbordendatabank die volledig correct is. Ten slotte werden er ook enkele verkeerssituaties ontdekt die niet conform de wegcode zijn. De gemeente kan nu aan de slag om ontbrekende, overbodige of oude verkeersborden te plaatsen, weghalen of vervangen. Op die manier worden onduidelijke verkeerssituaties aangepakt en zal de verkeersveiligheid verbeteren.