Co-creatie

Wat is co-creatie?

Tegenwoordig is het ondenkbaar dat ideeën, projecten of beslissingen eenzijdig worden genomen, zonder de omgeving of belangrijke partners hierbij te informeren of -beter nog- te betrekken. Onze samenleving participeert graag in plannen en projecten om zo tot een goed, gedragen eindresultaat te komen waarin iedereen meerwaarde heeft (en erkent) en een bijdrage heeft kunnen leveren. Deze transitie door co-creatie is simpelweg niet meer weg te denken in deze tijd. Co-creëren zegt het al: samen creëren met een gemeenschappelijk doel.

Co-creatie binnen de infrastructuur en mobiliteit

Ook binnen de mobiliteit en verkeerskunde is deze werkwijze een standaard uitgangspunt bij Grenspaal12. Met een open houding en blik op basis van gelijkwaardigheid gaan we op zoek naar wat er leeft binnen de lokale gemeenschap op het gebied van verkeer en vervoer. Dit doen we door uitgebreid te inventariseren (bij onder andere stakeholders, bewoners en bedrijven) welke thema’s, onderwerpen en knelpunten er zijn binnen bijvoorbeeld een bepaalde gemeente. Dit doen we aan de hand van open gesprekken, themabijeenkomsten of (anonieme) interviewtechnieken.

Draagvlak creëren voor co-creatie

Vervolgens zoeken we naar een zogenaamde ‘common ground’, ofwel de gemeenschappelijke deler van de belangrijkste thema’s, problemen en ambities. Dit vertrekpunt dient als basis om gezamenlijk te werken aan ambities, doelstellingen en oplossingsrichtingen. Iedere deelnemer neemt een actieve rol op zich en brengt focus aan om per onderdeel verder invulling te geven aan de gezamenlijk bedachte oplossingen. Niet iedereen doet alles, maar er wordt verantwoordelijkheid gedeeld waarbij iedereen een deel voor zijn rekening neemt.

Gezamenlijk leidt dit tot draagvlak, creatieve ideeën en het allerbelangrijkste: acceptatie. Samen werken we aan een gemeenschappelijk doel, waarbij iedereen bijdraagt aan het uiteindelijke resultaat.

Voorbeelden van co-creatie projecten
Grenspaal12 past deze werkwijze standaard toe bij onder andere het opstellen van mobiliteitsvisies en -plannen, verkeerscirculatieplannen of ruimtelijke ontwikkelingsopgaven.

Voorbeeld 1

Opstellen Visiedocument Mobiliteitsplan Voerendaal (NL)

In de periode 2020-2021 is de gemeente Voerendaal ondersteund bij het opstellen van een nieuwe mobiliteitsvisie. Gedurende dit traject zijn burgers, bedrijven en diverse andere belangrijke stakeholders (zoals de Ouderenbond, Fietsersbond, basisscholen, landbouwondernemers, enz.) actief betrokken bij het tot stand komen van het uiteindelijke meerjarenplan. De stakeholders zijn eerst geïnterviewd (één-op-één en/of collectief) om een beeld te schetsen van de huidige situatie en hun visie op hoe het er over 10 à 20 jaar uit zou moeten zien in ieders onafhankelijk belang. De resultaten hiervan zijn vergeleken en afgezet tegen (hoger) beleid van de gemeente, provincie en/of Rijk, om vervolgens gefilterd te worden en als rode draad te dienen bij de ontwikkeling van (nieuwe) ambities en doelstellingen.

Besluitvorming

Deze resultaten zijn vervolgens met de diverse stakeholders besproken, waarbij hen werd gevraagd om een concrete vertaling te geven van de leidraad (nieuwe ambities en doelstellingen). Deze ambities en doelstellingen zijn daarna besproken en geprioriteerd. In samenspraak werd er gepuzzeld (door middel van ateliersessies) en gewerkt aan een geprioriteerd maatregelpakket op hoofdlijnen. Hierbij heeft (niet onbelangrijk!) iedere stakeholder in meer of mindere mate moeten ‘geven en nemen’. Deze geprioriteerde maatregelen zijn vervolgens omgezet in concrete acties die de komende jaren in beeld moeten blijven om uitgevoerd te worden.

Dit meerjarenplan is vervolgens opgesteld en wordt elk jaar geëvalueerd: wat is er bereikt, zijn de maatregelen nog relevant om uit te voeren of moeten ze worden aangepast? Waar nodig wordt het plan bijgesteld.

Doordat iedere stakeholder/deelnemer binnen het project een actieve bijdrage heeft geleverd en zich (deels) herkent in de uitkomsten en plannen, ontstaat er draagvlak voor de visie en het uitvoeringsprogramma. Men herkent zich in de plannen en is direct of indirect ambassadeur voor het werken aan een betere en verkeersveiligere gemeente (in dit geval Voerendaal). Dit draagvlak maakt het voor het college en de gemeenteraad aanzienlijk gemakkelijker om beslissingen te nemen over dit mobiliteitsplan.

Voorbeeld 2

Roda JC-rotonde (Kerkrade, Nederland)

De supporters en de ondernemersraad zijn op zeer actieve wijze betrokken geweest bij het ontwerpen van dit stukje bijzondere infrastructuur voor het Roda JC-stadion in Kerkrade. Dit gebeurde door middel van brainstormsessies, enquêtes en vergaderingen met zowel de supporters als de ondernemersraad. Tijdens deze sessies werden de behoeften met betrekking tot de uitwerking van het project uitvoerig besproken, evenals de voor- en nadelen.

Uiteindelijk werd er toegewerkt naar een ontwerp waarin iedere deelnemer een stukje herkenning terugvindt en mag aangenomen worden dat het resultaat in gezamenlijkheid en overleg tot stand is gekomen. Deze werkwijze werd door de gemeente enorm gewaardeerd en bleek uiteindelijk een “winnend idee” om het project daadwerkelijk tot uitvoering te gaan brengen!

Stadion Roda JC

Meer informatie?

Contact opnemen